Beschrijving
Deze de Buyer Mineral B Element-koekenpan is een speciale pan, die erg voordelig geprijsd is. Hij is gemaakt van koolstofstaal. Een staalsoort die niet roestvast is. Dit lijkt een nadeel, maar kan door zorgvuldig gebruik juist als voordeel werken. De pan is solide en zwaar uitgevoerd. De pan heeft geen antiaanbaklaag, maar deze wordt vanzelf gevormd. Doordat de pan geen antiaanbaklaag heeft, kan hij tegen zeer hoge temperaturen.
Ook kun je gerust stalen kookgerei gebruiken, zonder je zorgen te maken over het beschadigen van de antikleeflaag. Deze Mineral B Element-pannen hebben bij levering een dun laagje bijenwas op het bakoppervlak zitten. Hierdoor is de kans op corrosie bij levering een stuk lager. Bovendien helpt dit om de smaak van de seasoning in de pan op smaak te brengen. Daarnaast is hierdoor de pan van begin af aan al iets beter bestand tegen kleven dan de reguliere Acier Carbone-serie.
Hij is geschikt voor alle warmtebronnen. Dus ook voor inductie en in de oven. Houd er rekening mee dat de handgreep van deze pan heet wordt. Afwassen van deze pan doe je met alleen heet water en een borstel. Zeep is uit den boze en een vaatwasser doet de pan onherstelbare schade aan. Deze pannen vergen een bijzondere behandeling, maar zijn bij juist gebruik een genot om mee te werken.
de Buyer pan inbranden
Voor gebruik moet deze pan worden ingebrand. Hij moet “seasoned” worden. Zie hiervoor onder andere de productvideo bij deze pan. Je begint met het afwassen van de pan onder de kraan. Met zeer heet water en een borstel verwijder je eventueel residu vanuit de fabriek. Gebruik geen zeep! Maak de pan na het afwassen droog met wat keukenpapier.
Giet ongeveer een millimeter (zonnebloem)olie in de pan. Gebruik geen olijfolie, dit kan de hoge temperatuur niet aan. Zet de pan op een hoog vuur en laat de olie inbranden. Giet de olie uit de pan en droog hem wederom met wat keukenpapier. De pan zal nu iets donkerder zijn aan de binnenkant, dit noemen we patina. Deze patina moet je koesteren. Het zorgt ervoor dat de pan steeds beter bestand is tegen kleven en roest. Hoe donkerder/zwarter de pan: hoe beter hij geseasoned is.
Het is verstandig om de eerste paar keer enkel (rood) vlees in de pan te bakken, tot de patina goed gevormd is. Na ongeveer 10 keer bakken is de patina voldoende om ook delicatere producten als eieren en dergelijke te kunnen bakken.
Wanneer je zure producten bakt in de pan, denk aan citroen, tomaten, witte wijn, kunnen er lichtere plekken in de patina ontstaan. Hierna is het belangrijk de pan opnieuw in te branden met wat olie.
Koolstofstalen pan schoonmaken
Na gebruik was je de pan af met heet water om etensresten te verwijderen. Direct hierna de pan drogen met keukenpapier, om roest te voorkomen. Mochten er toch etensresten achterblijven, dan kunnen deze verwijderd worden met een spons. Laat de pan niet inweken, omdat dit roest kan vormen.
Periodiek kun je een laagje grof zout in de pan doen en hem anderhalve minuut verhitten. Het zout zal geurtjes en dergelijke uit de patina bakken. Spoel de pan hierna af, droog hem met keukenpapier en smeer hem lichtjes in met wat olie voor je hem opbergt.
Productinformatie
- Door de mooie soepele ronding van de pan ideaal als omeletpan.
- De omelet (of het ei) glijdt zo soepel vanuit de pan op het bord.
- Heavy Duty, plaatdikte 2,5mm.
- Met geklonken stalen steel, gelakt.
- Zonder antiaanbaklaag of coating.
Frank Kreijfelt (geverifieerde eigenaar) –
Super om onze eitjes in te bakken. Top product(pan).
Clan (geverifieerde eigenaar) –
Ik had al een 26 cm koekenpan van De Buyer gekocht en deze omeletpan is ideaal voor mijn gebakken eitje ‘s-morgens. Een stuk lichter dan de andere pan en daardoor beter hanteerbaar. Ik ben er zeer tevreden over en het is een aanschaf voor het leven. Daarom is de prijs zeer aantrekkelijk.